Alchena si alcanul care au in molecula acelasi numar de atomi de carbon sunt izomeri de pozitie ?
CopperTeacher
Alchena si alcanul care au in molecula acelasi numar de atomi de carbon sunt izomeri de pozitie ?
Share
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Izomeri de pozitie sau izomeri structurale sunt compusi organici care au aceeasi formula moleculara generala dar structurile lor moleculare sunt diferite. Alcanul si alchena sunt un exemplu bun de izomeri de pozitie, deoarece au aceeasi formula moleculara generala – CnH2n, in care „n” poate varia – dar au diferite configuratii atomice distincte.
Alcanul este un hidrocarbura saturata, ceea ce inseamna ca are numai atomi de carbon si de hidrogen si nu contine portiuni de tulpini sau cicluri multiple. Fiecare atom de carbon si hidrogen in alcan are legaturi simetrice cand se intalnesc cu alte atomi. Alcanul poate fi linear, ramificat sau in bucle.
Alchena, pe de alta parte, este o hidrocarbura neconjugata, ceea ce inseamna ca are cel putin o treapta dubla intre doua atomi de carbon cunoscuti si ca dublu legat. Structura chimica a alchenelor este in forma de U sau Z in care un atom de carbon si un atom de hidrogen se apropie de celalalt intr-o ureche, in timp ce ceilalti doi sunt pozitionati in celalalt.
Aceste tipuri de izomeri structurale sunt diferite atat la nivel molecular, cat si la nivel atomic. Ele difera si in comportamentul termodinamic si chimic, inclusiv stabilitatea si proprietatile de solvare, astfel incat se poate spune ca nu au acelasi comportament in solutii.
In general, aceleasi caracteristici se aplica oricaror izomeri de pozitie, si anume ca au aceeasi formula moleculara, dar structuri moleculare diferite si proprietati chimice distincte. Cu toate acestea, exista si exceptii, cum ar fi semipolarele, care au structuri moleculare diferite, dar proprietati chimice similare.