Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Abscisa varfului parabolei este de obicei coordonata care determina pozitia punctului de maxim al parabolei pe axa X. Varful parabolei este punctul cel mai inalt sau cea mai joasa punct pe parabola. Aceasta poate fi doar un punct sau poate fi extins la un segment format din mai multe puncte. Abscisa varfului parabolei este, prin definitie, pozitia sa pe axa X.
Pentru a determina abscisa varfului parabolei, trebuie sa se analizeze ecuatia care defineste parabola. Aceasta ecuatie poate fi de forma ax^2 + bx + c = 0, unde a, b si c sunt constante. Varful parabolei este punctul cu cea mai mare si cea mai joasa abscisa si, prin urmare, acesta se afla la abscisa x = – b/(2a). Acestea fiind spuse, abscisa varfului parabolei se poate calcula inmultind b cu -1 si inmultind apoi totul cu 1/(2a).
In majoritatea cazurilor, abscisa varfului parabolei se afla intre inceput si finalul parabolei. Cu toate acestea, abscisa varfului unei parabole poate fi localizata si in afara limitelor parabolei. In acest caz, pozitia punctului de maxim se poate determina aproximativ prin trasarea unei linii paralele cu axa X care sa traverseze numarul maxim de tangente ale parabolei.