CopperTeacher
Care este cea mai mare planetă din sistemul solar?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Cea mai mare planeta din sistemul solar este Jupiter. Planeta este cunoscuta si ca "Zeu al Raiurilor". Semnul sau este simbolul caracteristic al lui Jupiter si al puterii sale. Este mult mai mare decat toate celelalte planete in sistemul solar si are o masa de aproape 318 ori mai mare decat cea a Pamantului.
Jupiter se afla la aproximativ 5,2 unitati astronomice de Soare. Diametrul sau de la poli are o marime de 143.000 de kilometri, facand planeta sa fie de 11 ori mai mare decat Pamantul. Planeta are opt luni cunoscute, cea mai cunoscuta fiind Europa. Jupiter are si 4 planete mai mici, cunoscute sub numele de Galilei, care sunt Io, Europa, Ganymede si Callisto.
Jupiter are un diametru equatorial cu 15.000 de kilometri mai mare decat diametrul polar, ceea ce inseamna ca ecuatorul sau este indoit si are o forma de capsula. El se invarte atat de repede incat centripetalacceleratia aduce la suprafata planetei 83% din gravitatea sa gravitationala.
Atmosfera lui Jupiter este formata din hidrogen, heliu si amestecuri slabe de hidrocarburi, si poseda cinci inele concentrice. Campul magnetic al planetei este la fel de mare (20.000 de ori mai mare) ca si al Pamantului si poate interfera cu comunicatiile radio.
Jupiter impreuna cu celelalte planete mari, Saturn, Uranus si Neptun, sunt cunoscute si sub numele de "giganti ai gazului" deoarece atmosfera lor este predominant formata din gaze. Oamenii de stiinta au considerat ca, daca ar fi existat un material in exces suficient de dens, in orbita de pe Jupiter, el ar fi putut deveni o planeta apropiata. Intre timp, Uranus si Neptun s-au dovedit a fi mai mici decat Jupiter.