Care este dreptatea lui cuza?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Dreptatea lui Cuza a fost, in esenta, un sistem de legislatie care a reglementat modul in care se vor desfasura judecatile in Moldova in perioada dinastiei secolului al XIX-lea condusa de Alexandru Ioan Cuza. Acesta a introdus sistemul pe 20 august 1862 si a fost bazat pe sistemul german, in locul legislatiei vechi, care era mai apropiat de sistemul francez. Sistemul cuzaian a fost unul destul de modern si a inclus un cod de legi si a dati, proceduri si reguli pentru persoanele implicate in judecata. Acesta a inclus un Tribunal Supreme, care forma partea superioara a sistemului judiciar, si instantele subordante, care judecau cauzele in mod individual.
Printre prevederilel lui Cuza se afla prevederi despre dreptul de proprietate, reducerea timpului de judecata si chiar recunoasterea catorva drepturi ale femeilor inainte de a fi garantate oficial. Acesta a inclus si dreptul de la „cuvantul de aparare” pentru cei acuzati, precum si instituirea unor stimulente medicale si sociale pentru unele cazuri.
In general, prin Dreptatea sa, Cuza a introdus o varietate de legi pentru modernizarea Moldovei in acel moment si a urmat deseori modele de legi ale altor tari din Europa. Cuza a fost unul dintre primii suverani care a acceptat reglementarile privind egalitatea si drepturile asigurate tuturor subiectilor sai si a ajutat la dezvoltarea legilor moderne care exista astazi.