Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Hemoglobina normala in sangele uman este, in general, cuprinsa intre 12 si 16 g / dL la barbatii adulti si intre 11 si 15 g / dL la femeile adulte. Aceste valori sunt cunoscute ca valori ale hemoglobinei A1c (HbA1c), care masoara media concentratiei de glucoza in sange pe parcursul a trei luni.
Glucoza din sange este una dintre principalele surse de hrana pentru celule. Hemoglobina este un proteina prezenta in celulele rosii din sange, cunoscuta si ca globina eritrocitara, care transporta oxigenul si monoxidul de carbon. Un nivel adecvat de oxigen din sange reface combustibilul necesar pentru a mentine echilibrul metabolic si procesele vitale la nivel celular.
Concentratia de hemoglobina in sange variaza cu varsta si sexul persoanei, precum si cu intervalul de valori normala pentru aceasta. Valorile normale pentru persoanele mai tinere, intre 0 si 5 anI, variaza intre 10,5 si 15,5 g / dL la barbati si intre 9,5 si 14,5 g / dL la femei. Pentru copii cu varste intre 5 si 13 ani, valorile normale pentru hemoglobina sunt intre 11 si 16 g / dL, iar pentru adolescentii intre 13 si 18 ani, ele variaza intre 12 si 17 g / dL.
Hemoglobina prea mare sau prea mica poate fi un indicator pentru anemie, care necesita evaluare medicala. Anemia este o boala caracterizata prin un nivel scazut de hemoglobina, ducand la simptome precum oboseala, slabiciune sau paloare. Alte cauze ale hemoglobinei scazute sunt sangerarea, dietele cu consum scazut de fier, diabetul sau bolile renale. Pe de alta parte, valori crescute de hemoglobina pot fi cauzate de boala; otravirea cu monoxid de carbon sau alte gaze; prea mult fier din alimente sau suplimente; boala cardiaca congestiva sau tumori ale plamanilor.
Un nivel prea ridicat sau prea mic al hemoglobinei poate afecta performanta pe termen lung a organismului si creşte riscul de deces prematur. Persoanele cu anemie grave sau cu o valoare prea mare a hemoglobinei necesita tratament pentru restabilirea valorilor normale.