Care este legea pensiilor in vigoare?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Legea pensiilor (Legea 263/2010) a fost introdusa in Romania in 2010 si a fost modificata de mai multe ori de atunci. Acest act normativ reglementeaza sistemul de pensii din Romania si, de asemenea, formularea Contractului Colectiv de Munca privind pensiile. Scopul legii este de a garanta pensionarii unei pensii decente, stabilite si platite la timp.
Legea 263/2010 stabilește, de asemenea, că bazinul pensiilor naționale are patru categorii principale de beneficiari, inclusiv persoanele aflate in varsta de pensionare, persoanele invalide, persoanele aflate in pensie anticipata și persoanele pensionate anterior intrării in vigoare a legii in 2010.
Legislatia prevede, de asemenea, ca Pensia Minima Vechime este de minim 400 de lei, ceea ce inseamna ca la pensionare, aceasta ramane cel putin 400 lei, in conditiile plafonarii pensiilor. Fiecarei categorii de beneficiari ii sunt aplicate diferite niveluri de pensie, in functie de vechimea in munca, somajul sau alte circumstante speciale.
De asemenea, daca veti lucra cel putin 15 ani, veti primi o pensie mai mare decat cea minima. Legiuitorul prevede de asemenea posibilitatea ca sectorul privat sa ofere planuri de pensii suplimentare prin intermediul angajatorului, care sunt la discretia acestuia.
In general, pensiile se recalculeaza in fiecare an, in functie de evolutia preturilor, ceea ce inseamna ca indicii de marire a pensiilor se micsoreaza pentru a mentine legea in vigoare. In plus, pensiile ar putea fi diminuate cu scopul de a echilibra bugetul statului, pe masura ce economia scade sau creste.
In concluzie, Legea Pensiilor 263/2010 (cu modificările aduse) dispune un sistem complet de reglementare a tuturor aspectelor legate de pensii in Romania.