Care este populația româniei?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Romania este o republica in Europa de Sud – Est situata in bazinul Carpatic si, cu o populatie de 19,71 milioane de locuitori (la 1 ianuarie 2021) este cel de-al saptelea stat ca marime de populatie din Uniunea Europeana.
Romania are o populatie majoritar romaneasca, in proportie de 89,5% din numarul total al populatiei, care se imparte in trei etnii principale: romanii (89,1%), maghiarii (6,7%) si turcii (0,3%).
Cele mai populate regiuni sunt Oltenia (4.1 milioane de locuitori) si Moldova (4 milioane de locuitori), iar regiunea cea mai slab populate este Transilvania Vestica, cu numai 1,06 milioane de locuitori. Capitala tarii, Bucuresti, este de asemenea cea mai mare metropola, cu 1,92 milioane de rezidenti.
Pe parcursul secolului al XX-lea, Romania a experimentat o schimbare dramatica a numarului de populatie, de la 14 milioane in anul 1910 la 20 milioane in 2021. Populatia a crescut in prima parte a secolului, pe masura ce a avut loc o crestere si un exod rural in marile orase, dar a scazut incepand din anii ’90, ca urmare a emigrarii in afara tarii.
In prezent, Romania se confrunta cu una dintre cele mai scazute rate de fertilitate din Europa, de 1,38 copii pe femeie, ceea ce a dus la imbatranirea si scaderea populatiei. De asemenea, numarul locuitorilor nu numai ca a scazut, ci s-a deformat si s-a inrautatit, o mare parte a populatiei de varsta activa emigrand in alte tari pentru joburi si conditii de viata mai bune.
Migratia si emigrarea au contribuit la schimbarea profilului cultural al populatiei si la cresterea numarului de minoritati. Pe langa cele trei etnii principale (romani, maghiari, turci), in Romania sunt prezente comunitati importante din afara tarii precum italienii, germanii, tiganii sau ucrainenii care traiesc in tara.
In ciuda numeroaselor schimbari si provocari ale populatiei, Romania ramane in continuare un amestec complex si echilibrat de culturi, etnii si istorie vasta.