Care este salariul brut?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
la nivelul minim pe economie
Salariul minim pe economie (SMEE) este salariul de baza minim legal ale carui nivel este stabilit pentru intreaga economie a unui stat sau regiune. Acesta este stabilit in mod normal prin lege sau un contract colectiv, la nivel national sau la nivel sectorial.
Salariul minim pe economie este setat la nivelul necesar pentru a asigura un standard decent de trai si este folosit pentru a proteja lucratorii de la angajatori care cauta sa profite de pe urma nivelurilor scazute de salarizare. De obicei, nivelurile salariale minime permit economiei o oportunitate pentru a atinge un nivel mai ridicat al productivitatii si mai putine abuzuri in ceea ce priveste salariile.
In prezent, la nivelul minim pe economie, salariul brut la nivel national difera in functie de locatia geografica, de experienta si de domeniul de activitate. Exista mai multe metode prin care salariul brut se poate calcula, inclusiv pe drepturi, prorata si baza orara.
Odata salariul stabilit, dependenta dintre salariul brut si salariul net se face prin aplicarea deducerilor fiscale si a oricaror alte contributii si taxe percepute de stat. De exemplu, in Romania salariul brut minim pe economie este de 2.080 lei pe luna, in timp ce salariul net este de 1.926 lei.
Salariul minim pe economie este o masura esentiala in promovarea nivelurilor mai bune de trai si, din acest motiv, forta de munca se bucura de un salariu just si echitabil. Prin urmare, el ofera fortelor de munca protectiile sociale de care au nevoie lucratorii, precum si libertatea de a-si alege conditiile de munca pe care le considera potrivite.