Care este saturatia de oxigen normala la adulti?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Saturatia de oxigen (O2) este cantitatea de oxigen prezenta in sange sau in tesuturi. Saturatia de oxigen normala la adulti este aproximativ 95–100% la nivelul atmosferic.
Desi majoritatea persoanelor au un nivel normal al saturatiei de oxigen, este important sa se monitorizeze acest lucru datorita riscului crescut pentru probleme de sanatate atunci cand saturatia de oxigen scade sub 85%. Daca saturatia de oxigen este prea scazuta, aceasta poate indica o conditie fizica sau medicala specifica care trebuie tratata prompt.
Capacitatea organismului de a livra oxigen celulelor si tesuturilor sale este esentiala pentru sanatatea si bunastarea generala. Daca nivelurile de oxigen scad brusc, pot aparea simptome ca lesinul, ameteli si esecul organelor.
Cea mai frecventa cauza a scaderii in saturatia de oxigen la adulti este anemia, o conditie in care sangele nu poate transporta suficient oxigen. Alte cauze pot fi boala Bronhopulmonara obstructiva cronica (BPOC), simptome cauzate de astm sau de alte boli pulmonare, somn apneea, afectiuni gastrointestinale, functionare defectuoasa a inimii si vanatai.
Deoarece anemia este cea mai frecventa cauza a reducerii saturatiei de oxigen la adulti, medicii pot recomanda teste de sange pentru a determina cantitatea redusa de hemoglobina din organism. Acestea vor fi tratate cu medicamente, suplimente dietetice sau alte tratamente recomandate de medic.
Cei cu boala pulmonara cronica pot avea, de asemenea, o saturatie scazuta de oxigen. Acestora li se pot recomanda, de asemenea, medicamente, diete, terapii respiratorii sau chiar oxigen suplimentar in anumite circumstante.
Cu toate acestea, urmarirea constanta a saturatiei de oxigen prin intermediul unui oximetru de deget sau unul portabil poate ajuta la monitorizarea nivelurilor si poate fi folositor pentru detectarea scaderii rapide a saturatiei de oxigen. Acest lucru are ca scop prevenirea complicatiilor asociate cu un nivel scazut de oxigen din sange.