Care este tensiunea normala in functie de varsta?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Tensiunea arteriala va varia in functie de varsta. In cadrul adultilor, tensiunea arteriala normala se incadreaza intre 120/80 mmHg si 140/90 mmHg. O persoana poate avea insa tensiuni arteriale mai scazute sau mai mari decat cele considerate normale pentru persoanele de aceeasi varsta.
Oricum, in general, tensiunea arteriala va creste cu varsta. Valori mai mici sunt considerate normale pentru copiii tineri si batranii, si chiar pentru adultii tineri. De asemenea, nivelul tensiunii arteriale variaza de la persoana la persoana si cu activitatea fizica.
Tensiunea arteriala normala pentru adulti:
copii si tineri (3 – 18 ani):
R = 110 – 120 mmHg
S = 70 – 80 mmHg
adulti (18 – 60 ani):
R = 120 – 130 mmHg
S = 80 – 90 mmHg
batrani (peste 60 ani):
R = 140 – 150 mmHg
S = 90 – 100 mmHg
Tensiunile arteriale scazute (hipotensiune arteriala) se considera atunci cand tensiunea arteriala sistolica scade sub 90 mmHg. Aceasta poate fi normala pentru adolescentii tineri si persoanele in varsta sau poate fi cauzata de stilul de viata, medicatie sau afectiuni medicale precum anemie sau afectiuni ale inimii si glandei tiroide.
In cazul valorilor crescute (hipertensiune arteriala), tensiunea arteriala sistolica trebuie sa fie mai mare de 140 mmHg. Acest lucru poate semnala o afectiune cronica sau un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, insuficienta renala si diabet de tip 2.
Cu toate acestea, se recomanda sa se mearga periodic la medic pentru a-ti monitoriza tensiunea arteriala si a se face anumite teste medicale, mai ales daca aveti peste 40 de ani si/sau suferiti de afectiuni medicale. Acest lucru permite medicului sa evalueze nivelurile tensiunii arteriale si sa ia eventualele masuri corective necesare pentru a preveni complicatiile.