Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
TVA-ul este taxa pe valoarea adaugata introdusa in Romania in 2005, ca un indice al conceptului de impozitare indirecta. Un impozit indirect poate fi definit ca fiind un taxa coborata pe produse si servicii platite la achizitionare, in care taxele sunt „adaugate la pretul de achizitionare” si nu sunt efficient coborate omului direct. In Romania, taxa pe valoarea adaugata (TVA) se masoara in procente din valoarea produselor si serviciilor vandute in tara. La nivelul multi anului 2020, nivelul general al TVA-ului in Romania a ramas la nivelul stabilit in 2015 (de 20%).
TVA-ul poate fi impartit in niveluri diferite in functie de produse. Nivelul de 19% se aplica tuturor produselor si serviciilor, cu exceptia celor enumerate, in care se aplica un standard de 9% sau 5%. Produsele si serviciile supuse unui nivel imbatranit de TVA sunt, in general, alimente, transporturi si cazare, servicii medicale, produse educationale sau publicatii perioidice.
De asemenea, exista si exceptii de la plata TVA-ului. Acestea sunt produse si servicii care contribuie la dezvoltarea economica, cum ar fi exporturile, produsele agricole, binecuvantarea si bunurile fara valoare comerciala. La nivel local, TVA este vazut ca o sursa vitala de venituri pentru economia Romaniei.