Care sunt boli autoimune?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Bolnavii de boli autoimune sunt persoanele care sufera de afectiuni provocate de sistemul imunitar, care se aliniaza si se ataca din greseala aparatului propriu. Ceea ce inseamna ca sistemul imunitar, care functioneaza normal, de obicei responsabil pentru protectia organismului de boli, de dezvoltare si ataca diversi organi sau tesuturi corpului, expunandu-l la boala sau leziuni.
Unele dintre cele mai comune boli autoimune sunt Lupusul eritematos sistemic (LES), Tireoidita si Alzheimer, Scleroza multipla, artrita reumatoida si psoriazisul. Alte boli au fost asociate cu boli autoimune, dar nu sunt recunoscute inca ca fiind boli autoimune, precum diabetul de tipul 1 si boala inflamatorie intestinala (IBD).
LES este cea mai frecventa boala autoimuna si se manifesta prin simptome similare cu alte boli si boli inflamatorii. Diagnosticul poate fi dificil si se confirma printr-o serie de teste si simptome. Cea mai des intalnita simptom este inflamatia, care poate afecta toate organele din corp.
Tiroida este o glanda la gat care produce hormoni importanti pentru corp si functiile sale. Cand tiroida nu poate produce suficienti hormoni, din cauza unei boli autoimune, aceasta conditie se numeste tireoidita. Simptomele tireoiditei sunt: schimbari in voce, dificultati de respiratie si batai rapide ale inimii.
Scleroza multipla (MS) este o boala autoimuna progresiva care afecteaza sistemul nervos al personalului. Este una dintre cele mai comune boli autoimune si este caracterizata prin simptome neurologice, cum ar fi amorteala si slabiciune musculara, slabiciune si tremor al mainilor si al picioarelor.
Artrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica a articulatiilor care provoaca dureri persistente, tumefiere si rigiditate. Se crede ca aceasta boala afecteaza mai mult femeile decat barbatii si poate fi cauzata de anumiti factori de mediu sau de o predispozitie genetica.
Psoriazisul este o boala autoimuna cronica cauzata de o crestere rapida a celulelor pielii, ce determina pete rosii, uscate, usor umflate pe piele. Acest tip de eruptie poate aparea in orice parte a corpului si se datoreaza unei imunitate alterate.
Diabetul de tip 1 reprezinta o tulburare metabolica cronica afectata de boli autoimune. In acest tip de diabet, pancreasul nu mai poate produce insulina, un hormon important pentru metabolizarea zaharului din sange. Simptomele diabetului de tip 1 includ: sete excesiva, urinare frecventa, pierdere in greutate si vederea incetosata.
Boala inflamatorii intestinale (IBD) afecteaza in mod particular intestinul si se intalneste mai frecvent la persoanele cu sistemul imunitar alterat din cauza unor boli autoimune. Boala inflamatorii intestinale poate provoca diaree, pierderea poftei de mancare, balonare, dureri abdominale si obstructie intestinala.
Daca suspectati ca aveti o boala autoimuna, este important sa discutati cu un medic sau cu un specialist in boli autoimune pentru a obtine un diagnostic corect si tratamentul adecvat.