Care sunt cele mai mari hidrocentrale din romania
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Romania are una dintre cele mai mari retele hidroenergetice din Europa, avand 16 hidrocentrale principale, construite pe cursurile mai mari sau mai mici ale raurilor Dunarea, Prut, Siret si raurile din Carpati. Majoritatea acestor hidrocentrale sunt clasificate in gramada „Sistemul International de Relevanta” si se incadreaza in ceea ce se numeste Clasamentul Global „Las 5”.
Cele mai mari hidrocentrale din Romania, pe baza volumului de apa captat si al energiei produse sunt:
Hidrocentrala Portile de Fier este cel mai mare sistem hidroenergetic din Romania si se gaseste in regiunea mehedinteana din acelasi nume, la confulencea raurilor Dunarea si Motru. Hidrocentrala are cele mai mari turbine din tara – 27, ce produc 85% din energia electrica a tarii.
Hidrocentrala Iron Gate I este cea de-a doua cea mai mare hidrocentrala din Romania. Se gaseste pe raul Dunarei, la jumatatea distantei dintre Portile de Fier si Portul Sulina, fiind alimentata de Lacul Balta mare. Aceasta hidrocentrala are peste 20 de turbine ce produc aproximativ 11% din energia electrica a tarii.
Hidrocentrala Tarnita se afla in nord-estul Romaniei, pe raul Siret, in apropierea localitatii Tarnita. Cu 12 turbine, aceasta hidrocentrala este alimentata de apa Lacului Izvorul Muntelui. Generatoarele produc aproximativ 6% din energia electrica a tarii.
Aceste trei hidrocentrale sunt responsabile pentru producerea aproape a trei sferturi din necesarul de energie electrica al Romaniei.