CopperTeacher
Care sunt componentele epuizării profesionale?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Epuizarea profesionala este o stare de rau mental subiectiv care survine atunci cand o persoana se simte suprasolicitata mental, emotional si fizic in activitatile sale profesionale si nu mai poate gasi energia si motivatia necesare pentru a continua sa lucreze. Cea mai buna modalitate de a intelege stresul profesional este sa recunoastem componentele sale. Exista mai multe componente, iar fiecare reprezinta o cauza probabila a epuizarii profesionale:
Conditii de munca neprielnice: Aceste conditii includ orice lucru care face munca mai putin eficienta sau care face ca lucrul sa fie mai greu. Exemple includ conditii de munca periculoase, instalatii inadecvate sau ore suplimentare neplatite.
Presiunea manageriala: Aceasta studiaza modul in care stresul aferent sarcinilor si responsabilitatilor poate provoca epuizare profesionala. Efectele sunt adesea intalnite in expresiile precum „suprasolicitare", „supraalimentare” sau „suprasarcina”. Aceste cuvinte se refera la faptul ca masa de lucru oferita unei persoane este prea mare si de aceea suprasolicita si epuizeaza acea persoana.
Inechitatile salariale: Acestea se refera la competitia sau la incapacitatea angajatorului de a oferi un salariu potrivit pentru munca prestata. Un salariu restant sau neplatit poate duce la epuizare profesionala, deoarece se creeaza teama de a nu-si putea indeplini datoriile financiare si obligatiile.
Conexiunea emotionala: Exista o relatie stransa intre emotiile angajatilor si epuizarea profesionala. Este stiut faptul ca persoanele care sufera de depresie si anxietate au incidente mai frecvente de epuizare profesionala.
Nepotrivirea dintre detaliile si scopurile jobului: Aceasta se refera la faptul ca, atunci cand detaliile jobului nu se potrivesc cu viziunea si scopul angajatorului sau al angajatului, se creeaza un mediu mai putin producator. Este asa deoarece angajatul nu se simte in controlul muncii sale si poate incepe sa fie suprasolicitat si epuizat.
Pe masura ce recunoastem cauzele profesionale ale epuizarii, ar trebui sa incercam remedii si sa gasim modalitati de a le gestiona. Cel mai important lucru pentru inceput este sa ne asiguram ca asumam doar cate sarcini si responsabilitati pe care le putem indeplini cu succes. De asemenea, poate fi incurajator sa vorbim cu colegii si supervisorii pentru a ne asigura ca ne simtim in siguranta si acceptati in mediu.