Care sunt elementele caracteristice ale unei unde radio?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Una dintre cele mai importante si cele mai utilizate forme de comunicatie a secolului XXI, undele radio sunt foarte populare in razele de acoperire mondiale. Fie ca este vorba de emitatorii de radio de pe continent, de televiziunile media de pe glob, de statiile de radio de pe masini personale sau de radio portabile, undele radio ofera numeroase beneficii, permitandu-ni sa ne conectam si sa comunicam cu oameni din intreaga lume. O unda radio poate fi descrisa ca o energie electromagnetica, creeata si transmisa prin senzori si antene, care circula de la sursa de emisie la receptor. Unele dintre principalele caracteristici ale unei unde radio sunt frecventa, banda, modul de semnal, faza, latimea de banda, puterea de semnal si multiplicitatea canalelor.
Frecventa reprezinta viteza cu care lanseaza semnale. Acestea sunt reprezentate de schimbarile de energie care apar intre valurile radio. Frecventa poate fi expresata in termeni de cicluri pe secunda (Hz) sau de inaltimi de unda (m).
Banda reprezinta gama de frecvente disponibile care sunt folosite pentru a transmite semnale radio. Exista bande asignate, cum ar fi cele radio AM si FM, adica Amplitudine si Frecventa Modulata.
Modul de semnal reprezinta modul in care se lanseaza informatii. Aceste moduri de semnale difera in functie de cum sunt codificate semnalele. Multe dintre aceste moduri includ: semnalul analoaga, semnalul digital si semnalul FM (Frecventa Modulata).
Faza este unul dintre factorii interesanti care formeaza semnalele undelor radio si reflecta modul in care sunt produse undele. Acestia sunt frecvent reprezentati ca valori poziti si negativi, sau rotund si minus. Unghiul de faza reprezinta elementul cheie pentru transmiterea informatiilor prin semnale radio.
Latimea de banda expressioneaza semnalul total de informatii care poate fi transmis prin semnale radio. Desi frecventele joase permit o latime mai mare a benzii, acestea nu pot transporta incarcatura mare de informatii decat cele inalte.
Puterea de semnal descrie cat de puternic este semnalul radio. Cu cat este mai puternic semnalul, cu atat mai scurta este judecata de la sursa de emitere la receptor, imbunatatind astfel calitatea transmisiei.
Ultimul element caracteristic este multiplicitatea canalelor, care se refera la numarul de frecvente si canale care sunt permise pentru o unda radio. Aceste canale sunt separate unul de celalalt printr-o anumita distanta pentru a evita interferentele si pentru a reduce intreruperile.
Avand in vedere toate aceste caracteristici ale unei unde radio, acestea sunt foarte utile in comunicatiile de azi. Acestea sunt necesare pentru ca utilizatorii sa poata conecta un receptor la sursa de emisie corespunzatoare, astfel incat sa obtina informatiile necesare.