CopperTeacher
Care sunt functiile vitale ale organismului?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Orice organism are anumite functii vitale si sunt responsabile pentru mentinerea vietii si a sanatatii. Aceste functii vitale sunt necesare pentru a pastra in viata un organism, si orice intrerupere poate cauza probleme de sanatate. Functiile vitale includ: respiratia, circulatia, digestia, metabolizarea, excretia si reproducerea.
Respiratia este considerata cea mai importanta functie vitala. Acest sistem permite organismului sa capteze oxigen dintr-un mediu exterior si sa elimine gazele reziduale cum ar fi dioxidul de carbon. Sistemul respirator interne asigura schimbul de gaze intre sange si mediul exterior. Respiratia permite creierului si celulelor organismului sa obtina oxigenul necesar vietii.
Circulatia este al doilea sistem vital al organismului. Sistemul cardiovascular al unui organism este responsabil pentru distributia sangelui care delivery oxigen si nutrienti organelor, tesuturilor si celulelor. De asemenea, sangele colecteaza reziduurile si produsele incomplete ale metabolismului si le duc la eliminare.
Sistemul digestiv este principalul sistem metabolic al organismului. Acesta este responsabil pentru absorbtia nutrientilor, dezasamblarea alimentelor in componentele sale elementare si metabolizarea acestora. Acest sistem stockoneaza alimentele si descompune si absorb substantele nutritive esentiale in organism.
Metabolizarea implica procese desfasurate in organism, cum ar fi transformarile chimice. Acest sistem converteste alimentele si substantele nutritive in energie utilizabila care poate fi folosita de catre organism. Acest proces implica, de asemenea, eliminarea produselor reziduale si toxice.
Excretia include eliminarea produselor terminate ale metabolismului si toxinelor din organism. Ficatul, rinichii si sistemul limfatic filtreaza, concentreaza si elimina reziduurile metabolice precum si programul de exces de apa si sare din organism.
Reproducerea este ultima dintre functiile vitale ale unui organism si este necesara pentru supravietuirea speciei. Acest proces implica producerea gametilor (celulele reproductive) si formarea corpurilor si fetelor. Reproducerea permite organismelor sa continue si sa se adapteze la mediul lor imprevizibil.