Care sunt generatiile de procesoare?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Generatiile de procesoare sunt create de marile companii de tehnologie pentru a oferi progres in ceea ce priveste capacitatea lor de a aloca si procesa informatii. Progresul se face, de obicei, prin imbunatatirea arhitecturii hardware si pentru cresterea frecventei clock-ului. Fiecare noua generatie inseamna un pas inainte in performanta, eficienta energetica si fiabilitate, precum si posibilitatea de a implementa, de asemenea, procese mai complexe.
Prima generatie de procesoare a fost lansata in intreaga lume in 1971, cand Intel a introdus procesorul 8008. Acesta a venit cu 8 biti de date si a rulat un software codat in ,,assembly language”. In aceasta generatie, toate procesoarele bazate pe procesorul 8080 si ale companiei Intel, precum 8080, 8085, Z80 si 80486 au si ele o platforma comuna.
Generatia a doua a inceput in 1975, cand Intel a lansat procesorul 8086, care a introdus schimbarea de 16-biti de date si codul sursa ,,C”. Acesta a avut multe caracteristici noi si a fost redenumit ca ,,x86”. Aceasta tehnologie a devenit un standard de referinta cu procesoarele 80286, 80386 si 80486, care au fost lansate in timpul acestei generate.
Generatia a treia a debutat in 1989, cand Intel a lansat procesorul Pentium. Acesta a creat o schimbare revolutionara in ceea ce priveste performanta, prin introducerea 32-bitilor de date, optimizarea continutului fluxului si prin limitarea latentei de preluare. Intel a continuat sa dezvolte si sa aduca pe piata procesoarele din aceea generatie precum Pentium Pro, Celeron, Pentium II, Pentium III, Pentium 4 si Xeon.
In anul 2000, generatia a patra a venit in scena cu procesorul Pentium 4. Aceasta oferind noua arhitectura cu platforma de 64 de biti si a schimbat complet modul in care se proceseaza datele prin introducerea Hyper-Threading si Wi-Fi. Intel a inlocuit Pentium 4 cu familiile de procesoare Core si Xeon in 2006.
Ultimele doua generatii de procesoare – Core si Xeon – au fost lansate in mai multe editii din 2006 si sunt actualizate in mod constant pentru a oferi cresterea in performanta si imbunatatirea cerintelor de consum. Aceastea includ procesoarele Core i3, Core i5, Core i7 si Xeon, precum si variantele lor specializate.