Care sunt glandele endocrine?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Glandele endocrine sunt o rețea de țesuturi intangibile și nevizibile care controlează numeroasele procese fiziologice ale corpului. Acestea sunt situate în numeroase locații diferite, în special țesuturile cutanate, formând sistemul endocrin.
Glandele endocrine produc anumite substanțe biologic active numite hormoni, care sunt eliberate în fluxul sangvin și trimise în mod specific la țintele țesuturilor de-a lungul tuturor organismelor, incluzând țesutul muscular, țesutul nervos și țesutul glandular. Aceste hormoni permit reglarea și controlul metabolismului.
Cele mai importante glande endocrine sunt hipofiza, tiroida, paratiroidele, pancreasul, suprarenalele și gonadele. Hipofiza controlează numeroase alte glande endocrine din sistemul endocrin prin producția de hormoni precum hipotalami. Tiroida este responsabilă pentru reglarea schimburilor de energie în organism, precum și pentru producția hormonilor care afectează creșterea și dezvoltarea în general. Paratiroidele sunt glandele mici localizate pe fiecare parte a glandei tiroide și produc hormonul parathroidian, care controlează echilibrului fiziologic al calciului și fosforului din organism.
Pancreasul produce hormoni care reglementează metabolizarea glucozei și a altor nutrienți precum grăsimi și proteine. Suprarenalele produc hormoni steroizi pe care ei îi eliberează atunci când organismul este stresat sau în pericol. Gonadele sunt responsabile pentru producția hormonilor sexuali și pentru rolul acestora în reproducerea și diferențierea sexului.
Glandele endocrine joacă un rol major în producția și reglarea hormonilor care reglează și susțin multe procese fiziologice în organism. Acest lucru spune că este esențial ca această rețea generală să fie supravegheată în mod corespunzător pentru a menține sănătatea organismului.