Care sunt sarurile biliare?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Sarurile biliare sunt produse chiaour metabolice mici si liposolubile produse in ficat si secretiile tractului biliar. Majoritatea sarurilor biliare controleaza fluxul si absorbtia grasimilor in sistemul digestiv. Acestea sunt produse de ficat din colesterol, apoi prelucrate prin bilirubina pentru a forma bila. Acest lucru este apoi preluat de vezica biliara pentru a fi secretate in duoden.
Printre principalele saruri biliare se numara: colina, acidul dehidrocholic si acidul chenodeoxic. Aceste saruri biliare ajuta la emulsionarea grasimilor, ceea ce le face mai usor de digerat. Peste 75% din bila umana contine colina, au urmat acidul dehidrocholic si acidul chenodeoxic. Desi aceste saruri biliare lucreaza impreuna pentru a emulsiona grasimile alimentare, au si alte roluri importante in corpul uman.
Colina ajuta la asimilarea grasimilor solubile, reduce colesterolul din ficat, imbunatateste calitatea parului si a pielii si ajuta in prevenirea constipatiei. Acidul dehidrocholic este important pentru absorbtia vitaminelor D, E, A si K din sistemul digestiv. Acesta ajuta la prevenirea hipercolesterolemiei si presiunii arteriale ridicate. Acidul chenodeoxic joaca un rol cheie in metabolizarea grasimilor si joaca un rol in absorbtia nutrientilor din tractul digestiv.
O tulburare a productiei sau secretiei tuturor sarurilor biliare poate duce la probleme digestive. Majoritatea problemelor pot fi tratate cu medicamente sau modificari ale stilului de viata, insa in cazurile severe, poate fi necesara interventia chirurgicala.
Sarurile biliare joaca un rol important in digestie. Este important sa urmati o dieta echilibrata si sa facem exercitii regulate pentru a mentine un echilibru sanatos al acestor substante chimice. Discutati cu medicul dumneavoastra despre vatamarile care pot duce la problema si le puteti preveni in mod adecvat.