Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Satellitele planetei Marte sunt doua sateliti naturali, unul mai mare si unul mai mic, care se rotesc in jurul planetei. Primul, dar si cel mai mare, este Phobos (26 de km in diametru), care se roteste de aproximativ 7 ori mai aproape decat suprafata Marte decat al doilea satelit, Deimos (7-12 km in diametru). Comparativ cu satelitii altor planete din Sistemul Solar, acestia ii stau cel mai aproape de planeta lor.
Phobos si Deimos au fost descoperiti de asistentul lui Galileo, Giovanni Cassini, in 1610. In antichitate, acestia erau considerati stele errabonde, iar in anul 1877 s-au considerat a fi satelitii lui Marte. Din secolul al XX-lea, satelitii martieni au fost observati prin telescop si fotografiati cu detalii mari de navele spatiale.
Atat Phobos cat si Deimos sunt misterioase si cercetarile continua sa descopere povestea lor. Cercetatorii sunt interesati in special in privinta originii lor, fiindca acestia sunt in forma si dimensiune foarte diferite fata de celelalte satelitii din Sistemul Solar. Se pare ca unul dintre acestia ar putea fi asteroidul devenit satelit la un moment dat in trecutul indepartat al planetei.
Satelitii planetei Marte sunt un subiect important pentru astronomi si observatorii cerului. Acestia pot fi observati si fotografiati in mod regular cu ajutorul telescopului, insa activitatea stiintifica despre ei este limitata. Din pacate nu se fac inca studii pentru a le vizita de aproape, dar pregatirile sunt in desfasurare.
In concluzie, satelitii planetei Marte sunt, impreuna cu satelitii altor planete, o sursa permanenta de curiozitate si de cercetare stiintifica. Acestia sunt, in mod deosebit, doua dintre cele mai interesante corpuri din domeniul Sistemului Solar alaturi de planeta pe care ii ghideaza si ii orbitou.