Care sunt semnele vitale?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Semnele vitale sunt un set de date care indică starea de sănătate a unei persoane. Acestea pot fi determinate prin același tip de instrument, sau prin mai multe tipuri și pot fi luate regulat pentru a urmări evoluția stării de sănătate ale unui individ. Semnele vitale pot indica o stare de boală, pot identifica o amenințare de viață, pot perfectiona diagnozele și tratamentele medicale și pot fi folosite pentru a monitoriza efectele medicamentelor asupra pacienților.
Cele mai comune semne vitale rezumate includ tensiunea arterială, temperatura corpului, pulsul, respirația și saturația de oxigen.
Tensiunea arterială – Tensiunea arterială este forța suplimentară cu care sângele este presat prin artere și vase. Tensiunea arterială poate fi măsurată cu ajutorul unui aparat special (manșon sphygmomanometru) și se prezintă sub forma două numere măsurate în mmHg (milimetri de mercur). Numerele corespunzătoare măsurării presiunii sunt presiunea sistolică (numărul superior) și presiunea diastolică (numărul inferior).
Temperatura corpului – Temperatura corpului este ceea ce determină orice medic sau profesionist sănătate dacă pacientul are febră sau este în regulă. Temperatura corpului se măsoară obișnuit în grade Fahrenheit sau Celsius și poate fi determinată prin măsurători tradiționale (termometru oral, axilar sau rectal) sau prin tehnica de imagine termică (termografie). Sistemele de monitorizare pacientului au capacitatea de a măsura necontinu evidente căderile sau creșterile bruste ale temperaturii corpului.
Pulsul – Pulsul este frecvența ritmică a contracțiilor cardiace sau bătăile inimii per minute (BPM). Pulsul poate fi masurat alte maini, de la gat, deget sau puls radio (SPUR). Un puls normal corespunde intervalului de frecvență cardiacă care se plasează între 60 și 100 BPM (în funcție de vârstă).
Respirația – Respirația este procesul prin care oxigenul este absorbit în organism și bioxidul de carbon este eliberat de către organism. Respirația este măsurată prin numărul de respirații în 60 de secunde (numită și rate de respiratie – RR). Un ritm respirator normal se situează între 12 și 20 respirații pe minut.
Saturația de oxigen – Saturația de oxigen este procentul de oxigen dizolvat în sânge, care poate fi măsurată din sângele arterial sau periferic. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui senzor SpO2 care utilizează absorbția luminii de către sângele oxigenat. Un nivel normal corespunde unui SpO2 de peste 95%.
Semnele vitale oferă o imagine de ansamblu a stării de sănătate a unei persoane. Acestea sunt importante pentru tratamentul îmbunătățit și monitorizarea pacientului. Talentele în recunoașterea și măsurarea semnelor vitale sunt esențiale pentru orice profesionist în domeniul medical.