CopperTeacher
Care sunt statele fondatoare ale comunităţii economice europene?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Comunitatea economica europeana (CEE) a fost fondata in 1957 ca unul dintre primii pasii importanti catre unificarea Europei si a fost prima etapa din ceea ce astazi este cunoscuta sub numele de Uniunea Europeana. CEE a fost fondata ca o deschidere a comertului si schimburilor economice intre statele membre, prin reducerea taxelor vamale si reglementarea comertului intern.
La inceputul anului 1957, statele fondatoare CEE au fost: Germania, Belgia, Franta, Italia, Luxemburg si Tara de Jos. Aceste state au semnat Tratatul de la Roma, care a creat CEE, stabilind un cadru pentru furnizarea de produse si servicii suplimentare intre ei, prin acorduri comerciale si politice.
Tratatul CEE a fost semnat pe 25 martie 1957 si a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 1958. Acesta a introdus trei institutii comune, anume Consiliul, Parlamentul si Comisia, care au supervizat, reglementat si promovat comertul intre state.
In plus, tratatul a stabilit principiul originii, care a permis oricarei tari membre sa exporte produse la aceleasi preturi si sub aceleasi conditii in toate statele membre. Acest principiu a fost folosit pentru a reduce disparitatile existente intre statele membre si pentru a promova intelegerea si cooperarea in cadrul comunitatii.
In 1999, tratatul CEE a fost respins de membrii sai si inlocuit cu tratatul de la Nice, care a devenit cadrul legal pentru extinderea comunitatii si a prevazut aderarea tarilor din Europa Centrala si de Est. Tratatul a fost intarit si in 2007, cand a fost inlocuit cu tratatul de la Lisabona.
In concluzie, statele fondatoare ale Comunitatii Economice Europene au fost Germania, Belgia, Franta, Italia, Luxemburg si Tari de Jos, iar acestia au semnat Tratatul de la Roma, care a creat cadrul institutiilor comune si a permis schimburi economice si comerciale intre tarile membrp.