Care sunt unitatile geografice de deal si podis din romania?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Unitatea geografica de deal si podis reprezinta o unitate geografica formata din doua elemente principale: dealurile si podisurile. Acestea se extind pe intregul teritoriu al Romaniei, cu grinduri si vai care diferentiaza aceste unitati ale reliefului terestru.
Dealurile si podisurile au inceput sa se formeze in urma cu milioane de ani, atunci cand Pangea s-a impartit in tarile moderne. Dealurile au fost formate datorita unei miscari constante a crustei terestre, care se rasuceste si se abate. Acest fenomen a contribuit la formarea lanturilor montane si la aparitia depresiunilor ce delimiteaza aceste lanturi montane.
Cea mai importanta regiune ocupata de unitatea geografica de deal si podis din Romania este Carpatii. Aceasta regiune contine Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali, Muntii Apuseni si Bucegi. Cel mai mare lant montan din Carpati este Retezat, care se intinde pe o suprafata de 8.500 de kilometri patrati.
Alte unitati geografice de deal si podis din Romania includ: Muntii Suhard, Muntilor Ciucas, Muntii Marmurei, Muntii Vrancei si Podisul Mehedinti.
Unitatea geografica de deal si podis ofera o scurta descriere a reliefului din Romania si clasa versantului terestru din aceasta tara. Se distinge prin numarul de dealuri si poduri, care se regasesc pe tot cuprinsul teritoriului Romaniei si care creeaza o imagine interesanta a unei tari bogate in ceea ce priveste diversitatea reliefului sau.