CopperBegginer
Care sunt valorile normale ale creatininei?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
in sange
Creatinina este o substanță produsă în ficat și eliminată în urină, care indică starea de funcționare a rinichilor. Rata creatininei din sânge se utilizează pentru a evalua clearance-ul creatininei (CR) și este unul dintre cei mai importanti marcatori pentru funcţia renală. Valorile normale ale creatininei în sânge variază în funcţie de vârstă, sex şi gradul de hidratare al organismului. De obicei, valorile diferă de la 0,6-1,2 mg/dL (54-106 µmol/L) la bărbați şi 0,5-1,1 mg/dL (44-97 µmol/L) la femei. Vârstnicii și copiii au rate mai scăzute, între 0,2-1 mg/dL (18-88 µmol/L).
CR poate fi studiată printr-o analiză de sânge care măsoară nivelul creatininei. Aceasta este denumită „raportul creatinină serică/creatinină urinară”. O rată crescută indică o funcție renală slabă. De asemenea, un nivel scăzut al creatininei poate indica o hidratare crescută sau prea multă pe lângă creatinină eliminată prin urină.
În cazul în care un pacient prezintă simptome de insuficiență renală, vizita la medicul de familie este importantă pentru evaluarea rinichilor și putem face o recenzie a valorilor bazale ale creatininei. Care sunt principalele cauze ale nivelului crescut al creatininei? Unele cauze pot fi suprasolicitarea, infecția, traumatismele sau chiar luarea unor medicamente care afectează funcția renală.
O dietă sănătoasă și hidratarea adecvată pot fi de mare ajutor. Consumul de alimente bogate în proteine poate impacta negativ nivelul de creatinină, în special în cazurile în care există o afecțiune renală pre-existentă. După menținerea unui aport caloric adecvat și a unei diete mai moderate în proteine, nivelurile de creatinină se pot reduce.
Este important ca medicii să monitorizeze regular valorile creatininei prezente în sânge. Depistarea precoce a anomaliei poate fi un factor esențial al tratamentului corect și eficient al pacientului.