Care sunt valorile normale ale markerilor tumorali?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Markerii tumorali sunt analize de sange utilizate pentru a detecta prezenta anumitor boli. Aceste markeri sunt reprezentati de proteine sau antigene produse ca urmare a transformarilor patologice ce apar in celula canceroasa.
Alte markeri tumorali sunt produceti de tesutul inconjurator si pot fi indicate pentru a monitoriza un tratament sau o monitorizare a evolutiei bolii. Acesti markeri pot fi analizati in butelci de sange analizat amanuntit, deoarece se estimeaza ca nivelul acestor proteine ar trebui sa fie sub anumite limite.
Valorile normale ale markerilor tumorali pot varia. Acestia sunt descrisi ca fiind „in limite normale” atunci cand se incadreaza intre valorile descrise pe scalele specifice aferente lor. In general, valorile normale ale unui marker tumoral se gasesc in utimea jumatate a scalei.
In general, markerii tumorali care sunt comune includ: antigenul specific prostatic (PSA), antigenul carcinoembrionar (CEA), alfa-fetoproteina (AFP), CA 19-9 si CA-125. Primii doi markeri sunt indici in diagnosticul cancerului la prostate, a sangelui si a cavitatii bucale. AFP este folosit in diagnosticarea si controlul evolutiei tumorilor la ficat, testicule, creier si pancreas. Antigenul CA 19-9 este folosit in diagnosticarea si monitorizarea cancerului de colon, pancreatic si de vezica biliara. Valorile normale ale acestor markeri pot diferi in limitele recomandate de medicul specialist.
Este important sa tineti cont de intervalul normal al markerilor tumorali si de alte variabile cumulative, cum ar fi varsta, sexul si rasa, pentru a obtine perspective in ceea ce priveste rezultatul analizelor. Analizele secundare pot fi recomandate, dar medicul poate sa interzica determinarea acestor markeri la pacientii cu incalcari ale normelor. Daca orice valoare depaseste limita normala, se recomanda examene suplimentare si testari de sange pentru monitorizarea si confirmarea cancerului.