Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Preavizul este o perioada de preavizare legala pe care angajatorii trebuie sa o ofere angajatului atunci cand decide sa-i dea in mod neasteptat locul de munca. Aceasta perioada ofera angajatului timpul necesar pentru a se pregati pentru schimbarea si, eventual, pentru a cauta un alt loc de munca.
Odata ce angajatorul si angajatul au convenit asupra unei perioada de preaviz, angajatul trebuie sa lucreze inca cateva saptamani pentru angajatorul sau.
Durata exacta a perioadei preavizului variaza pe baza legislatiei din fiecare stat si poate fi stabilita prin contractul de munca intre angajator si angajat. Motivele pentru care angajatorul ar oferi un preaviz mai scurt sau mai lung ar trebui discutate intre cei doi.
De asemenea, preavizul poate fi stabilit prin lege. De exemplu, Noul Cod al Muncii din Romania stabileste ca perioada poate varia intre 0 – 12 saptamani, in functie de vechimea orelor de lucru, cat si de anii de serviciu ai angajatului.
In cazul in care legea nu ofera o perioada de preaviz, durata obisnuita poate ajunge intre 1 si 4 saptamani sau chiar mai mult. De obicei, angajatorii ofera un preaviz mai lung angajatilor care lucreaza in functii mai senior, care au o istorie indelungata a companiei si care primesc o indemnizatie pentru preaviz daca sunt concediati inainte de incheierea preavizului.
In timpul perioadei de preaviz angajatul este obligat sa se prezinte la serviciu, sa lucreze, sa participe la intalniri si sa ii primeasca pe clienti sau furnizori.
In cazul in care angajatul decide sa nu mai lucreze in perioada preavizului, trebuie sa aiba in vedere ca angajatorul are dreptul sa ii rezilieze preavizul si sa ii refuze angajatului orice beneficii care ii erau acordate inainte de iesirea acestuia de pe pozitia initiala.