Ce hormon este cunoscut sub numele de hormonul stresului?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Hormonul stresului, cunoscut si sub numele de cortizol, este produs in principal de glanda suprarenala si joaca un rol important in raspunsul organismului la stres. El poate afecta numeroase procese metabolice si fiziologice, inclusiv, apetitul si digestion, metabolismul glucidic, raspunsul imun, modularea starii de spirit si, in general, felul in care corpul reactionaza la stimulii stresanti.
Cand suntem stresati, corpul nostru din reflex secreta hormonul stresului. Acesta ne ajuta sa reactionam in situatii dificile, prin ingreunarea capacitatilor cognitive si fizice, pana la starea de veghe si alerta mai buna. Acest raspuns la stresantul extern poate fi esential si poate salva viata.
Cortizolul joaca, de asemenea, un rol important in reglarea nivelurilor zaharinei, acidului uric si sodio-potasiului, precum si a presiunii sanguine. De asemenea, poate influenta membrana celulara si metabolismul grasimilor. Niveluri crescute de cortizol provoaca, de asemenea, produse chimice, cum ar fi adrenalina si noradrenalina, care stimuleaza efectele simpatice ale sistemului nervos. Hormonul stresului poate, de asemenea, sa prezica raspunsul organismului la abundenta sau foamea, fiind relatat ca unul dintre primele raspunsuri ale corpului la deficitul generat de foame.
Cu toate ca, hormonul stresului a fost proiectat in mod evolutiv pentru a ne ajuta sa reactionam, niveluri prea ridicate pot elimina efectele sale benefice si pot avea un impact negativ asupra starii generale de sanatate. Niveluri exagerate si persistente pot duce la oboseala cronica, boli de nutritie, disfunctii tiroidiene si tulburari metabolice.
Implicatiile hormonului stresului sunt atat pozitive, cat si negative; prin urmare, este important sa luam in considerare modul in care se simte si reactioneaza organismul. Prin controlarea stresului si mentinerea unei diete adecvate, putem mentine un nivel optim de hormon al stresului in corpul nostru si sa ne pastram in cea mai buna forma.