Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Declaratia unica este o anumita declaratie fiscala care trebuie sa fie depusa anual de persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii independente, din agricultura, din actionariatul fondurilor mutuale, precum si in cazul unor venituri neimpozabile. Chiar daca este o prevedere actuala, Declaratia Unica a inlocuit vechiul model de declaratie privind impozitul pe venit, denumit formular 200. Ea poate fi prelucrata si depusa online prin intermediul serviciilor ANAF, iar anul acesta, pe fondul pandemiei, s-a decis ca toate persoanele fizice sa poata sa depuna formularul direct pe site-ul oficial al ANAF
Declaratia Unica se bazeaza pe principiul ca, atunci cand veniturile sunt mai mici de 35.000 de lei, impozitul se calculeaza pentru fiecare contribuabil si suma se achita lunar in avans. Acest lucru ii usureaza contribuabilului sarcina de a calculeaza impozitul pe venit si, impreuna cu restul reglementarilor, asigura o baza fiscala legala mai precisa si mai simpla, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru autoritatile fiscale.
In prezent, persoanele fizice care realizeaza venituri din una sau mai multe surse trebuie sa depuna o Declaratie Unica online, ce include informatii despre veniturile lor si deductibilitatea lor fiscala. Totodata, formularul include si informatii despre ajustarile impozitului pe venituri realizate la nivel fiscal, precum si date privind transportului public sau asigurarile medicale obligatorii.
Declaratia Unica face parte din seria reformelor fiscale recente care vizeaza simplificarea si modernizarea sistemului fiscal si care contribuie la cresterea transparentei si conformarii fiscale in Romania. Acesta reprezinta un prim pas important in normalizarea formalitatilor fiscale si poate contribui semnificativ la economisirea de timp si bani pentru persoanele fizice.