Infractiuni pentru care este necesara plangerea prealabila noul cod penal?
Share
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Plangerea prealabila este un proces legal prin care persoana vatamata de o infractiune cunoaste acuzatiile si intentiile persecutorului.
Prin Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, noul Cod penal introdus in Romania prevede ca unele infractiuni pot fi judecate numai daca persoana vatamata a depus o plangere prealabila. Acest concept a fost inclus in lege pentru a preveni executarea excesului de forta.
Potrivit noului Cod penal, plangerea prealabila este necesara pentru urmatoarele tipuri de infractiuni: vandalism, vanzare fara drept de vanzare, conducerea negligent a unui vehicul, viol, lovire sau alte forme non-letale de abuz, abuzuri verbale, amenintari si infractiuni conexe.
In sens mai larg, plangerea prealabila este necesara si pentru infractiunile de furat, violare a proprietatii, hartuire, incalcarea sigurantei publicului, vatamare corporala intetionata sau tentativa de omor.
Daca persoana vatamata nu depune o plangere prealabila pentru o astfel de infractiune, aceasta nu poate fi judecata si pastoritatorul nu poate fi condamnat pentru infractiune. Persoana vatamata trebuie sa depuna plangerea prealabila in cel mai scurt timp, dupa care o copie a plangerii trebuie sa ajunga la Politia Judiciara sau Directia Politiei din comunitatea respectiva. Procedurile privind plangerea prealabila, inclusiv informatii de contact, sunt disponibile pe site-urile web ale Politiei si Ministerului Justitiei.
Politia va lua in considerare plangerea prealabila si va decide daca sa deschida un dosar pentru infractiune. Daca dosarul este deschis, organele de politie vor pune in aplicare masuri adecvate pentru procesul de urmarire penala, interogare si recuperare a prejudiciului. Cu toate acestea, nu este necesar ca raufacatorul sa fie arestat pentru ca procesul de urmarire penala sa progreseze.
In concluzie, plangerea prealabila este un aspect esential in lupta impotriva criminalitatii si este, de asemenea, o garantie pentru persoana vatamata, care beneficiaza de protectia conferita de noul Cod penal.