Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Legea nr. 456/2002 privind prevenirea si combaterea discriminarii rasiale, xenofobiei si a antisemitismului („legea antitiganismului”) se aplica pentru a combate discriminarea si actele de ura bazate pe rasa sau etnicitate. Legea a fost adoptata in 2002 cu scopul de a proteja minoritatile etnice si religioase, inclusiv cele apartinand comunitatii de romi. Acesta este primul instrument juridic din Romania destinat sa lupte impotriva discriminarii rasiale si xenofobiei.
Legea prevede mai multe tipuri de sanctiuni, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cei juridici, in cazul in care se fac practici discriminatorii sau se incalca drepturile minoritatilor. Mai exact, persoanele fizice pot fi supuse amenzilor sau inchisorilor cu suspendare, pe durata unei perioade de 6 luni-3 ani pentru practici discriminatorii sau practici xenofobe. In cazul persoanelor juridice, sanctiunile sunt stabilite de Consiliul Concurentei, iar persoanele ce comit practici discriminatorii se confrunta cu interdictii de activitate sau inchiderea, pe durata unei perioade de 3 luni-3 ani.
In afara sanctiunilor, legea incorporeaza educatia si sensibilizarea, prin diferite programe si activitati, in scopul prevenirii discriminarii si al promovarii tolerantei. Totodata, legea prevede si diferite tipuri de protectii si asistenta pentru persoanele discriminate in urma unor acte anti-tiganesti, precum venituri sau despagubiri cuprinse intre 500 si 2.500 de lei.
Legea antitiganismului este un instrument important de a reglementa si de a preveni vitregiile la adresa minoritatilor si de a promova diversitatea interetnica si toleranta. De asemenea, poate face contribuția sa la transformarea mentalității discriminatorii care exista in cazul comunitatii romilor din Romania.