Mentioneaza care sunt graiurile pe care le include limba romana?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Limba Romana face parte din familia limbilor Romanice si include sase graiuri principale – Moldova, Muntenia, Dobrogea, Banatul, Crisana si Maramures. Aceste graiuri se caracterizeaza prin diferente de vocabular, accent si pronuntia și utilizeaza, de asemenea, cuvinte diferite pentru a se referi la aceeasi lucru.
Moldoveneasca foloseste expresii de origine turcica, iar vorbitorii de limba Munteneasca folosesc multe cuvinte latine. Graiul Dobrogei, sau Pontic, este similar cu vorbirea Turcilor Pontici si foloseste, de asemenea, cuvinte provenite din latina si slave.
Banateanul este asemănător cu graiul lui Muntenia si Dobrogea in ceea ce priveste construcția frazei, deci vorbitorii de acolo pot fi mai usor de inteles de locuitorii din aceste zone. Pe de alta parte, vorbitorii de limba Crisanei au stiluri diferite ale frazei si abilitati distincte in utilizarea figurilor de stil, care sunt adesea bazate pe folclorul local.
Maramureseana si limba de la Siret sunt, de asemenea, limbi românești aparte care au generate o gramatica separata si o multitudine de cuvinte locale. Aceste graiuri includ, de asemenea, numeroase expresii neconvenționale si constructii neobisnuite stilistic, ce reflecta cultura si modul de viața al maramuresenilor.
Toate aceste graiuri reprezinta un mix distinct de limba romana si influentele turce, slave si latine, precum si cultura si modul de viata al Maramuresenilor, Crisaneilor și Banatenilor, oferind un adevarat spectacol de vorbire, limba și cultura. Aceste diferențe fac pe romanii puternici si uniți si ii ajuta sa-si păstreze identitatea si sa-si exprime valorile si tradițiile.