Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Somajul tehnic sau concediul fara plata reprezinta una din modalitatile prin care patronii isi protejeaza angajatii din mediul economic actual. In momentul in care economia se confrunta cu criza, patronii isi suspend temporar activitatea si isi pastreaza angajatii in asteptare, iar acestia primesc indemnizatie.
Pe scurt, prin somaj tehnic sau concediu fara plata intreprinderile pot limita costurile la minimum, fara a scadea numarul angajatilor. Desigur, aceasta situatie are si efecte pozitive pentru angajati, care pastreaza postul si salariul aferent si evita pierderea locului de munca. Indemnizatiile montari somajului tehnic sunt asigurate de catre stat prin intermediul institutiilor regionale de ocupare.
In mod traditional, somajul tehnic sau concediul fara plata este utilizat pentru a gestiona nosta temporara a activitatii unei intreprinderi. Acest lucru se intampla in general in cazul in care intreprinderea are un sezon putin activ si nu poate sustine costul platile salariale. In acest fel, intreprinderea poate supravietui momentului prin limitarea costurilor.
Incepand cu anul 2020, somajul tehnic si concediul fara plata a devenit una dintre solutiile de retehnologizare si adjastare la noua realitate economica, pe fondul crizei provocate de pandemia COVID-19. Statul a facut eforturi sustinute pentru a facilita aderarea la programul de somaj tehnic, inclusiv prin subventionarea partii careia compania trebuie sa ii plateasca angajatului, in cazul in care acestia opteaza pentru acest program.
De asemenea, Statul a asigurat si facilitari fiscale prin impozitare redusa, eliberarea de bani pentru plata impozitelor si contributiile sociale si prelungirea esalonarilor. Se preconizeaza ca aceste masuri varsa perioadei crizei si vor imbunatatii ciclul economico si bunastarea angajatilor.