Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
În cel mai simplu termen, data încetării CIM (Contractul Individual de Muncă) este data în care se încheie acest contract de muncă. Contractul individual de muncă poate înceta din mai multe motive, cum ar fi rezilierea, demisia, concedierea ori încetarea de drept.
Data încetării CIM este foarte importantă pentru ca angajatorul și angajatul să știe ce drepturi și obligații au fiecare, contribuind astfel și la respectarea obligațiilor legale. Această dată trebuie să fie menționată în contractul de muncă, înştiințarea către salariat fiind făcută în conformitate cu prevederile legale.
Conform legislației românești, și în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, data incetarii CIM se calculeaza astfel:
Rezilierea: Data încetării contractului individual de muncă este data la care angajatorul și angajatul au convenit de comun acord că CIM s-a încheiat sau data la care hotărârea judecătorească de reziliere devine definitivă.
Demisia: Termenul în care angajatul comunică, în mod scris, oficial că renunță la contractul de muncă u este data la care se consideră încheiat CIM.
Concedierea: În situaţia în care contractul de muncă este încetat din iniţiativa angajatorului, data la care se consideră încetat CIM este cea de la care ar fi trebuit să ia efect un anumit concediu, dacă acesta nu este disponibil acest lucru se considerca data la care angajatorul a comunicat, în mod scris, decizia de concediere.
Încetarea de drept: Data la care se consideră încetat CIM este data la care au intrat în vigoare prevederile legale care au generat încetarea de drept a contractului individual de muncă.
Datorită faptului că data încetării contractului individual de muncă poate avea efecte profunde atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, este important ca această dată să fie menționată clar în modul corespunzător în contractul de muncă al fiecărui angajat.