CopperBegginer
Care este impozitul la pensiile peste 2000 lei?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
In Romania, o persoana cu o pensie mai mare de 2000 lei pe luna trebuie sa plateasca impozit pe venit, conform regulilor fiscale in vigoare in prezent. Desi pensia neta a fost dedusa din venitul brut inainte de a fi calculata impozitul pe venit, persoana in cauza trebuie sa plateasca anumite taxe, conform Codului Fiscal.
Baza impozabila este pensia bruta, care include atat contributiile obligatorii, cat si contributiile libere. Contributiile obligatorii sunt diferenta dintre venitul brut si contributiile libere si ating 25% din pensia bruta.
Pentru pensiile peste 2000 lei, taxa impozabila variaza intre 16% pentru cei cu venituri sub 17.000 lei si 39% pentru cei cu venituri peste 229.000 lei. Aceste rate sunt plate in cea mai mare parte anual, insa trebuie sa fie platite si trimestrial daca veniturile anuale sunt mai mari de 2 milioane de lei.
In plus, pot exista niveluri de impozitare mai mari pentru masa salariala, concedii si alte tipuri de venituri. Acestea sunt impozitate la o rată de 10% pana la 5.000 lei pe luna pentru angajati si o rată de 16% pana la 30.000 lei pe luna pentru persoanele care primesc ajutor de somaj.
In Romania, persoanele care primesc pensii mai mari de 2000 lei pe luna trebuie sa plateasca anumite taxe in functie de nivelul de venit al acestora. Contribuabilii trebuie sa plateasca un impozit pe venit si contributii obligatorii in functie de castigul lor lunar si sa tina cont de modificarile legislative in domeniul fiscal.