Care este impozitul pe dividende in 2016?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Impozitul pe dividende este un impozit pe veniturile obtinute din dividente. Acest impozit este platit atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice care detin actiuni si primeaza dividende.
In Romania, acest tip de impozit se aplica conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Din 16 februarie 2016, impozitul pe dividende este de 5% din valoarea bruta a dividendelor primite in fiecare an fiscal. Aceasta taxa trebuie sa fie platita in termen de maximum 15 zile de la distribuirea dividendelor.
Impozitul pe dividende nu se va aplica pentru dividendele plasate pe piata deschisa. Pentru profiturile reinvestite in companii sau altor entitate aprobata de Ministerul Finantelor vor fi sustinute de dividende neimpozabile.
Acest impozit se aplica si veniturilor persoanelor fizice si juridice obtinute din investitii sau fonduri mutuale, participatii in afaceri cu capital privat, tranzactii de actiune sau optiuni de actiuni si dividende sau alte compensatii similare platite de companii straine.
De asemenea, entitatile fara personalitate juridica si persoanele care nu au o activitate profesionala au obligatia sa declare si sa plateasca acest impozit pe dividende, in cazul in care detin dividende de peste 2000 de lei.
Incepand cu 1 Ianuarie 2016, persoanele fizice care au venituri din capacitatea lor profesionala nu vor primi impozit pe dividende in situatia in care aceste venituri sunt considerate deduceri inenumerate.