Care este irisul ochiului?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Un iris (pronunțat „EYE-ris”) este partea colorată a ochiului uman, care, împreună cu pupila și corneea, permite ochiului să restrângă sau să se dilate în funcție de luminozitate. Irisul este, de asemenea, important în procesul de focalizare, deoarece concentrează razele în așa fel încât imaginea să se formeze clar pe retină. Isisul este, de asemenea, un factor important în caracteristica vizuală unică – „imprimarea digitală” – pe care oamenii o folosesc ca un element de identificare.
Un iris constă din mai multe straturi de țesut. Stratul exterior și mai dur al irisului, straturi de celule pigmentare, dă culoarea ochilor, elementul responsabil pentru cea mai cunoscută caracteristică a feței: ochii albaștri, verzi, negri sau maronii. Stratul din mijloc al irisului este un grup de fibre musculare circulare care, la rândul lor, restrâng sau se dilată, ajustând diametrul pupilei. La exteriorul straturilor de fibre musculare se află un strat secretor care conține celule ce eliberează mucus pe pupila, împiedecând lumina să pătrundă. Irisul are și un cordon propriu, conectat la corpul său prin câteva fibre musculare, numite ligamente porterienne.
În general, culoarea irisului depinde de culoarea părții exterioare a retinei, care este influențată de prezența sau absența pigmentului numit melanină. Melanina joacă, de asemenea, un rol major în modul în care pupila se dilată sau restrânge în răspuns la schimbările de lumină – persoanele mai închise la culoare au un răspuns mai rapid la lumina puternică.
În timp ce irisul este aproape întotdeauna unic, procesul de producere a acestuia este destul de asemănător la toți oamenii. Deși se cunosc câteva boli asociate cu irisul, acesta este, în general, unul dintre cele mai sigure și mai robuste organe ale corpului, capabil să se adapteze schimbărilor majore în mediul înconjurător.