CopperTeacher
Care este legatura dintre martisor si baba dochia?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Martisorul, simbolul primaverii si al renasterii, este legat indisolubil de legendara baba Dochia. Conform mitului, baba Dochia este un simbol al anotimpurilor, trecand prin cele 9 ipostaze, una pentru fiecare luna a anului: de la om de zapada la babuta indoita.
Astazi, in Romania, fiecare luna ianuarie incepe cu strigatul „Tradiţionalul martisor!”. Ajunsi inceputul lunii martie, mii de martisoare isi fac aparitia pe strada si casele se umplu de culoare. In aceasta zi, romanii se bucura de soarele blajin si sosesc in centrul orasului, gata sa concureze la culesul martisoarelor si la schimbul de lumanari, avand onoarea de a cinsti si a hrani pomul iedera, bradul, mesteacanu, finicul si alte arbori solitari. Intreaga atmosfera se umple de colinde, muzica si voie buna.
Tradiţia se spune că s-a nascut din povestea Babei Dochia. Conform legendei, ea voia sa ramana tineri si frumoasa, asa ca a facut un juramant sa poarte cea mai grozava imbracaminte. Cand a inceput sa se pregateasca de drum, bogata si tinara, caruta impatimita sa se pregateasca pentru drumul sau, astfel incat echiparea sa a terge orice urma a batranetii. Practic, ea urma sa ia orice ar fi imbracat sau luat, intrucat pronia sa nesfarsita nu l-ar fi lèsat niciodata pe ea sa ia prea putin. Insa urmele drumului au inceput sa apara si baba Dochia s-a intors acasa, uitandu-se in oglinda si descoperind cum anii s-au infiltrat pe chipul si trupul sau. Pana sa ajunga inapoi la cabana, ea il purtase pe 9 ori prin costumuri diferite si cand a descoperit ca s-a imbatranit peste noapte, a plans si planuri de inmormantare au inceput sa se faca.
In ziua funarii, toti locuitorii satului s-au adunat si l-au urmat fiecarui pas al Babei Dochia, imitandu-i purtarea. Asa s-au format 9 costume de acord cu sezoanele anului. Cateva tesaturi si simboluri au fost marcate pe fiecare costum, deschizandu-se astfel drumul martisorului. Pentru anumite zone din tara, martisorul simbolizeaza linia separatoare intre tarile romane si bulgare, prin poarta celei mai mari fortificate a lumii.
În acest fel, legenda Babei Dochia este una dintre putinele credinte strasnic lipite de cultura romaneasca si isi mentine firul pana in prezent, ramas viu de mii de ani.