CopperTeacher
Care este minimul de ani lucrati pentru pensie?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
?
Minimul de ani lucrati pentru pensie depende de varsta si statutul dumneavoastra in viata activa. In Romania, in momentul de fata, regula generala este ca persoanele trebuie sa se pensioneze dupa o perioada lucrata de cel putin 15 ani.
De obicei, persoanele care depun contributii si se pensioneaza pentru limita de varsta trebuie sa aiba cel putin 15 ani de contributii la casa de pensii sau sistemul asigurarilor publice. Totusi, daca varsta limita a fost atinsa si aveati mai putin de 15 ani de contributii, atunci se aplica anumite prevederi speciale.
Astfel, persoanele casatorite care au doar uzufruct dreptul la pensie au nevoie de cel putin 10 ani de contributii pentru a primi pensie. Persoanelor retrase din armata dupa 23 de ani de serviciu si persoanelor care au condus autovehicule din partea angajatorilor lor le sunt acordate si unele reduceri ale contributiei.
In ceea ce priveste pensiile private, contributiile difera de la un furnizor la altul, deci este important sa cititi cu atentie prospectul. In mod normal, perioada minima de contributii la un plan privat este intre 3 si 5 ani, in functie de fondul ales. In unele cazuri, contractul poate fi prelungit sau intarziat, deci este important din nou sa cititi cu atentie prospectul.
In general, orice persoana care incearca sa se pensioneze trebuie sa tina cont de prevederile legale din legislatia in vigoare in Romania si sa ia in considerare optiunile de pensii publice si private pentru a se asigura ca isi protejeaza binevenitele venituri din pensie.