Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Ordonata si abscisa sunt doua termeni folosite în geometrie si în științele gemenilor și sunt folosite în relația dintre un punct și o axa. Ordonata reprezinta valoarea unei coordonate ale punctului pe o axa verticala iar abscisa indica locația punctului pe axa orizontala.
Ordonata si abscisa pot fi definite ca axe separate si împreuna. Axa orizontala sau abscisa este denumita adesea eixul x si axa verticala sau ordonata denumita adesea eixul y. Aceste axe sunt desenate pe aceeasi figura si formeaza un sistem de coordonate. În plus, legaturile dintre aceste axe ofera geometrii posibilitatea de a educa coordonatele unui punct, desenarea unei linii sau hiperbolă și calcularea suprafetei rețelei.
Varful axei orizontale sau abscisa este adesea asociat cu numarul 0 si varful axei verticale sau ordonat este asociat cu numărul 1. Acestea sunt numite „origini” ale coordinatelor. Punctele pe aceste axe pot fi numerotate fie ascendent, fie descendent, în funcție de designul sistemului de coordonate utilizat.
Este important să rețineti că valoarea abscisei este pe axa orizontala pentru a rămâne în acord cu convențiile pentru sistemul de coordonate și, în acest caz, ordonata și abscisa se referă la puncte individuale pe axele corespunzătoare. Ordonata și abscisa pot fi folosite cumulativ în pairul de coordonate (x,y) pentru a indica localizarea unui punct într-un sistem de coordonate. Acest sistem constituie baza pentru grafice, hărți și procese de calculare.