Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
?
Perioada preavizului este un decalaj notificat intre momentul in care o persoana paraseste un post si momentul in care inceteaza efectiv activitatea. Acest decalaj poate fi impus fie de catre angajator, fie de catre angajat, si variaza in functie de post si de contractul de munca.
De obicei, perioada preavizului este intre sapte zile si doua luni. Acest interval reprezinta un spatiu temporal in care se pot petrece anumite actiuni precum: luarea masurilor necesare pentru lansarea in prealabil a unei concurente pentru post, pregatirea postului ramas vacant si pregatirea angajatului care sa ia locul persoanei care se retrage.
Angajatorul are dreptul de a solicita o perioada preaviz mai scurta sau mai mare decat cea mentionata anterior, dar ar trebui sa fie precaut si sa ia in considerare afectiunile pe termen scurt si pe termen lung pe care un preaviz extins le poate avea. De asemenea, ar trebui sa fie constient de inconvenientele pe care le poate face angajatului si sa se asigure ca acesta este tratat corect in aceasta situatie.
In ceea ce priveste angajatul, acesta ar trebui sa discute cu angajatorul sau referitor la o perioada preaviz suficienta pentru pregatirea postului vacant si pregatirea angajatului care ar putea sa ia locul tau. Trebuie sa-i asigure angajatorului actiuni ca: traind anterior angajatul care sa ia locul, transmiterea documentatiei despre pozitie si pregatirea propriilor proiecte.
Indiferent de situatie, sa pleci dintr-un post este intotdeauna stresant. Insa, prin luarea masurilor corecte, situatia poate deveni mai simpla. Prin respectarea perioadei preaviz, fiecare parte implicata se poate asigura ca se desfasoara fara problema.