Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Pubertatea este perioada in care copiii intra in maturitate fizica si sociala. Etapele sale variaza semnificativ in functie de gen. Pentru fete, varsta de incepere a pubertatii poate fi cuprinsa intre 8-13 ani, in timp ce pentru baieti se estimeaza a fi intre 9 si 14 ani. Pubertatea se desfasoara intr-o succesiune de schimbari, progresive si indelungate, prin care copilul devine un adult cu toate caracteristicile unei persoane mature.
Inceputul pubertatii precoce (maturizare hormonala) consta in modificari ale organelor reproducatoare si aparitia caracteristicilor primare de genetica. Acest lucru se intampla in mare parte la fete, cu un proces complet care poate dura pana la 4 ani sau chiar mai mult. La băieți, semnele maturizării hormonale pot fi mai greu de identificat, deoarece sunt mai subtile.
Altul dintre semnele principale ale pubertatii la ambele fete și băieți constă în creșterea rapidă a înălțimii și în schimbări ale formei corpului. În cazul fetelor, sanii incep sa se dezvolte, iar in cazul băieților se inregistreaza un nivel mai ridicat de testosteron, creșterea nivelului de progesteron si aparitia parului la nivelul penisului, scrotului și al axilelor. La ambele sexe, in jurul vârstei de 15 ani se termina cresterea în înălțime și se finalizează schingiuirea corpului, făcând ca prezenta adultului să înceapă să devină aparentă.
Pe lângă toate schimbările fizice și hormonale, pubertatea marcheaza si o schimbare substanțială în ceea ce privește emoțiile. Copiii in aceasta etapa au nevoie de sprijin emotional si de alte resurse de ingrijire. Pubertatea poate aduce cu sine anxietate si stres, datorata schimbarilor bruste si drastic, pe care le poate provoca copilului. De asemenea, poate cauza schimbarile emotionale, enervare, acutizarea anxietatii și iritabilitate, care ar trebui abordate ca si cum ar fi un fenomen normal.
In concluzie, pubertatea este perioada transformarii copiilor in adulti, cu schimbari fizice, hormonale si emotionale marcante. Varsta de debut a pubertatii variaza si poate dura de la aproximativ 8-14 ani, fiind un process complet care poate dura pana la maturizarea completa a copilului.