Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Leusteanul (Levisticum officinale), cunoscut și sub alte nume precum leuștean sau leușteni, este o plantă erbacee bienală din familia Apiaceae, cultivată în special pentru uz culinar și medicinal. Plantele de leustean au tulpinile desfăcute, care poate ajunge până la o înălțime de 1 m, și flori galben-verzui, care se deschid în lunile de vară. Planta are un gust puțin amar, ce se datorează chermizanului, un compus aromatic.
Leusteanul are o multitudine de beneficii pentru sănătate datorită valorii sale nutritive. Are un conținut ridicat de vitamina C și ascorbică, precum și alte minerale și vitamine esențiale. Aceste elemente sunt importante pentru a menține un sistem imunitar puternic, o memorie îmbunătățită, un metabolism sănătos și, de asemenea, pentru a preveni apariția bolilor cronice.
Leusteanul este de asemenea recunoscut pentru capacitatea sa de a ameliora simptomele asociate bolilor digestive, cum ar fi arsurile la stomac, crampele abdominale și flatulența. De asemenea, ajută la reducerea iritației intestinale, îmbunătățind astfel digestia. Planta poate fi utilizată și în scopuri medicinale, deoarece conține anumite compuși ce ajută la tratarea diferitelor afecțiuni.
Leusteanul poate fi consumat în diferite moduri, precum frunze moscate sau adăugate în salate. Poate fi de asemenea adăugat în diferite paste sau chiar și în iaurturi și produse lactate. Leusteanul poate fi de asemenea adăugat în supe, marinate, piureuri, tocănițe și sosuri.