Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Gustul este unul dintre cele mai importante simturi pe care omul le poseda, cu ajutorul acestuia fiind capabil sa guste diferite alimente si sa identifice subtilitatile de gust si aroma. Exista patru gusturi fundamentale sau primare care formeaza fundatia gustului: dulce, sarat, amar si acru. Aceste gusturi au fost propuse in secolul al XIX-lea de catre chimistul german, Hermann von Helmholtz, iar unii cercetatori au adaugat, mai tarziu, gustul umami, in speranta reunirii tuturor gusturilor.
Gustul dulce este un gust obisnuit si majoritar in produsele alimentare, care ii ofera organismului o sursa de energie rapida in forma de zahar. Gustul dulce este motivul pentru care oamenii prefera alimentele care ofera sau au un gust dulce, tratand acestea ca pe o rasplata, iar gogetatul si exagerarea consumului de produse bogate in zahar poate fi un simptom al sentimentelor negative corelate cu anxietatea sau depresia.
Gustul sarat este, de asemenea, foarte comun si obisnuit si asociat cu sarea, de obicei producand o senzatie de sete. Exista o stare tabu asociata gustului sarat si a salinelor, din cauza influentei asupra organismului, dar si pentru ca in trecut, adaugarea sarei la alimente prevenea putrezirea acestora.
Gustul acru este o componenta bogata in alimentatia naturala si chiar vitala pentru organismul uman. Acest gust poate fi, de asemenea, obisnuit sau chiar placere, ceea ce face ca multe produse alimentare precum vinul si iaurtul sa fie apreciate. Gustul acru mai poate fi prezent si in amestecul de produse alimentare, oferind produselor un gust si o aroma ceva mai deosebite si unice.
Gustul amar are si el numeroase beneficii si poate preveni adesea nevoia de a consuma substante mai putin sanatoase, datorita gustului neplacut. Acest gust poate fi acela care ofera plantelor o protectie fata de predatatorii naturali, dar poate intalni si unele alimente bune si sanatoase pentru consumul uman, precum brocolli, spanacul si cafeaua.
Gustul umami a fost descoperit cu adevarat la sfarsitul secolului al XIX-lea si a fost prima data introdus in 1902 de un cercetator japonez. Acest gust poate fi prezent in cantitati reduse in majoritatea alimentelor obisnuite din dieta umana, captand atentia cercetatorilor pentru ceea ce se cunoscut, in prezent, ca gust umami sau gust ”meaty”. Acest gust este prezent in alimentele bogate in proteine precum carne, branza, legume, ciuperci si alimentele bogate in nitrat, cum ar fi produsele din carne proaspata.
In concluzie, sunt patru gusturi fundamentale sau primare care formeaza baza gustului: dulce, sarat, amar si acru, plus un al cincilea gust – umami – care se presupune ca capteaza o aroma si gustul unor alimente si bauturi. Toate aceste gusturi au contribuit la starea sanatoasa a organismului, prin stimularea puternica a poftei alimentare si oferirea unor noi elemente gustative.