Care sunt dialectele lb romane?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Dialectele limbii romane sunt structuri vorbite locale, care au avut originea in latina vorbita, pe teritoriul Romaniei. Sunt formate in urma contactului acestei limbi cu limbi apartinatoare altor familii linguistice si influenta fenomenelor de minima geografica.
In literatura de specialitate, limba romana este impartita in patru mari categorii dialectale, cunoscute sub numele de areale dialectale. Acestea sunt: dialectul nord-estic (dzacot), dialectul nord-vestic (moldovenesc), dialectul sud-estic (Megleno-Roman) si dialectul sud-vestic (docsian). Desi sunt cateva particularitati lingvistice in cadrul fiecarui dialect, majoritatea limbii romane ramane aceeasi.
In esenta, dialectul dzacot este regasit in Transilvania. Acest dialect a fost influentat semnificativ de limba germana al carei vocabular se poate observa in nume si in terminologii.
Tot in Transilvania se mai regasesc dialecte romanesti care au fost influentate de limba maghiara. Acestea sunt dialectele tolosane, transilvane si intercarpatice. Un alt dialect romanesc mai rar intalnit, aflat in vecinatatea provinciilor Haromszek si Brasso, este dialectul selasian.
Moldoveneasca este, de asemenea, un dialect romanesc, vechi de secole. Acest dialect a suferit influente de limbi straine ca limba slavona si, mai recent, limba rusa.
In sud-estul Romaniei se afla dialectul megleno-roman, aflat in zona meglenoromana din sudul Dunarii si sudul Bulgariei. Acest dialect a suferit influente slavone, albane, bulgare si turce.
In sfarsit, in sud-vestul Romaniei se gaseste dialectul docsian, aflat in Dobrogea, care a suferit influente romanesti, turcesti si grecesti si este influentat de limba turca.
Exista si cateva dialecte rurale mici in vestul, sud- vestul, nordul si sudul tarii. dialectul valah, aflat in zona muntilor Apuseni este unul dintre cele mai originale dintre dialectele romanesti. Acesta este influentat de limba maghiara, slavona si germana. Aceste dialecte mici sunt deosebite de cele clasificate anterior, si au un grad ridicat de diversificare lingvistica.
Odata cu trecerea timpului, limba romana a suferit schimbari in majoritatea dialectelor sale. Aceste schimbari s-au petrecut ca parte a evolutiei si diversificarii limbii de origine latina. Adaptarea la alte culturi si influentele lingvistice straine ale dialectelor romanesti le-au facut mai bogate si le-au conferit un potential mult mai mare.