Care sunt gazele cu efect de sera?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Gazele cu efect de sera sunt considerate factori responsabili pentru incalzirea globala. Acestea sunt compusi din atmosfera care provoaca incalzirea globala prin retinerea caldurii solare pe suprafata Pamantului. Majoritatea compusilor care produc efectul de sera sunt produse de activitati umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili, defrisarea padurilor, folosirea produselor chimice, agricultura si altele.
Principalele gaze cu efect de sera sunt dioxidul de carbon (CO2), metanul (CH4), oxizii de azot (NOx), clorofluorocarburii (CFCs) si vapori de apa (H2O). Dioxidul de carbon (CO2) este responsabil de pana la un sfert din efectul de sera, ceea ce il face principalul gaz cu efect de sera. Emisiile de dioxid de carbon au crescut considerabil din cauza combustibililor fosili folositi in industrie si transport. Metanul (CH4) este responsabil pentru aproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de sera si provine de obicei din agricultura si scurgeri de gaze de combustie. O cantitate mare de metan este detinuta in mare ca rezultat al deseurilor acide serpentinisate si a instalatiilor petroliere si gaziere suspendate. Oxizii de azot (NOx) sunt produse in principal de combustia motorizata si furnizore de caldura. Acestea sunt luate in considerare si pentru ca stimuleaza cresterea aerului poluat si a ploii acide.
Clorofluorocarburile (CFCs) sunt gazele care nu au fost afectate pana in 1986 cand s-a descoperit ca reprezinta unul dintre cei mai periculosi sfere de acoperire. Acestea sunt cunoscute ca constituind molecule „stabile” care sunt libere pentru o perioada mare de timp si pot afecta mai mult de o treime din efectul de sera. Acestea erau folosite ca refrigerante si in aerosoli, dar acum sunt considerate cea mai toxica gaz cu efect de sera. In sfarsit, vapori de apa (H2O) actioneaza ca o punga de caldura, capturand si emitiind caldura. Acestia joaca un rol important in transferul de caldura catre stratul superior al atmosferei. Aproape 80% din efectul de sera este cauzat de vapori de apa.
Efectul de sera poate avea efecte profunde asupra climei si a speciilor vii. Odata cu cresterea temperaturii, sestii devin mai uscate, zonele de plumb sunt mai intinse, cu scurgerea apei, impingand vietuitoarele locale in zona degradata. Tu ceri schimbari in emisiile de gaze cu efect de sera produse de oameni si alte vietuitoare, in cautarea unei climi mai sanatoase si mai stabile.