Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Hipofiza este o glandă endocrină situată în centrul și aproape de baza creierului. Acest organ mic, care este considerat adesea „glanda master” sau „glanda maestră” a creierului, joacă un rol crucial în secreția hormonală și în controlul metabolismului. Hipofiza secretă o serie de hormoni, inclusiv anterior, posterior și intermediar.
Hormonii anteriori ai hipofizei includ:
• Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) – acest hormon stimulează producția de iod și hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă
• Hormonul de stimulare a corticosuprarenalei (ACTH) – acest hormon stimulează producția de hormoni corticosuprarenali și reglează răspunsul stresului
• Hormonul de creștere (GH) – acest hormon este important pentru reglarea metabolismului, creștere și dezvoltare.
• Prolactina (PRL) – acest hormon reglează producerea de lapte și se produce în cele mai mari cantități în perioada de alăptare.
Hormonii posteriori ài hipofizei includ:
• Hormonii antidiuretici (ADH) – acest hormon reglează cantitatea de apă din corp și este cel mai comun hormon hipofizar secretat.
• Ocitocina (OXT) – acest hormon reglează contracțiile uterului și are și rol în producerea de lapte și interacțiunile sociale.
Hormonii intermediari ai hipofizei include:
• Melatonina (MTX) – această hormonă joacă un rol în reglarea ritmurilor de veghe și somn și în funcțiile proceselor cognitive
• Hormonul liberină-receptori (FRL) – acest hormon ajută la legarea hormonilor anteriori și posteriori ai hipofizei la celulele bolnave și ajută la reglarea producției de hormoni.
Hipofiza, prin secreția sa de hormoni, joacă un rol important în menținerea funcțiilor normale ale corpului. Orice schimbare anormală în producția sau activitatea hipofizară poate duce la o serie de complicații de sănătate, care includ o tulburare aproducerii hormonilor tiroidieni, dereglări ale somnului și schimbări în rolurile sexuale și reproductive.