Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Invelisurile globului ocular, sau tunicile globului ocular, sunt structuri anatomice care protejeaza ochiul si permit diferite activitatii vizuale. Aceste invelisuri constau din membrane delicate si stratificari care envolveaza globul si muschii orbitei.
Fata exterioara a globului ocular este acoperita de membrana extinctibila, care este cea mai superficiala dintre invelisurile globului. Acestea au rolul de a stoca si controla lumina si acest lucru poate fi realizat fie prin schimbarea culorii cristalinului, fie prin inchiderea varfului pleoapei.
Urmatoarea invelisura a globului ocular este tunica fibrei. Acest strat este format din fibre musculare ce servesc pentru a regla numarul de dioptrii si ajusteaza concetrarea pe obiectele aflate la diferite distante.
Invelisul ecuatorial globului ocular este o membrana subtire care conecteaza coroida si sclerotica. Acesta contine si un set de vase de sange care ghidaza oxigenul si substantele nutritive in interiorul globului ocular.
Sclerotica este cea de-a patra invelisura a globului ocular si este un strat puternic si alb. Acesta formeaza baza orbitei si asigura nivelul necesar de laxitate in structura globului ocular. In timp ce sclerotica protejeaza ochiul de o imagine clara, are si o functie nutritiva, datorita faptului ca sustine vasele de sange ce livreaza oxigen si nutrienti in spatiul intern al globului ocular.
Ultima stratificare a globului ocular consta din coroida, care este format din un numar mare de vase de sange si citoplasma. Acesta are rolul de a furniza substante nutritive si oxigen in retinei. Disturbari ale acestui strat pot provoca tulburari vizuale, cum ar fi oboseala oculara, halouri sau orbire.