Care sunt procedeele de caracterizare?
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
a materialelor
Caracterizarea materialelor reprezinta unul dintre cele mai importante procese utilizate in industria materialelor, deoarece permite determinarea proprietatilor mecanice si fizice ale unui material intr-o maniera rapida, precisa si simpla. Procesul reprezinta, de asemenea, un pas esential in procesul de proiectare, de productie si de intretinere a componentelor si produselor.
Printre principalele procedee de caracterizare a materialelor se numara masurarea densitatii, determinarea compozitiei chimice, indicele activitatii, analiza microscopic, dozarea elementelor, microscopia optica si electronica, metodele spectrale, curba rezistentei, proba structurala si provocarile termice.
Metodele microscopice ofera informatii despre structura materialelor prin definirea dimensiunii si formei faza, modulul de deformare elastica si abraziunea. Analizele macroscopice randate prin acestea permit estimarea comportamentului la tratatmentele termice.
Metodele spectrale se folosesc pentru a analiza compozitia chimica a materialelor. Analiza elementelor se foloseste pentru a determina nivelul de contaminare datorita incluziunilor straine.
Dozarea elementelor se efectueaza peste un strat superficial al materialului pentru a determina continutul elmentelor active. Aceasta metoda este utila pentru detectarea isotopilor artificiali sau naturali, precum si a variatiilor legate de geologic si de mediu.
Indicele activitatii se foloseste pentru verificarea suplimentara a calitatii materialelor care au fost expuse schimbarilor fizice, chimice si mecanice.
Curba rezistentei dimostreaza coeficientul de variatie al rezistentei materialului, obtinandu-se atat valori informatii cu privire la comportamentul la temperaturi ridicate.
In cele din urma, proba structurala se utilizeaza pentru a evalua proprietatile mecanice ale materialelor, cum ar fi: rezistenta la tractiune, duritatea, intinderea sau compresibilitatea.
Toate aceste procedee de caracterizare a materialelor permit evaluarea proprietatilor si comportamentului acestora si sunt adesea utilizate pentru a ajuta la proiectarea si intretinerea solutiilor optime in industria materialelor.