Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
România este o democrație parlamentară, în care și statul și populația joacă un rol important în funcționarea sistemului. Puterile statului în România sunt divizate în două clase principale: legislativă și executivă.
Pentru a asigura funcționarea sistemului democratic, puterea legislativă este conferită unui organism tripartit, principalii participanți fiind Parlamentul, Guvernul și Președintele. Parlamentul este organul suprem al puterii legislative, el fiind alcătuit din două camere: Senat și Camera Deputaților. Parlamentul are puterea de a iniția legi, de a le adopta sau de a le respinge, precum și de a exercita o anumită influență asupra politicii guvernamentale.
Guvernul, în schimb, este responsabil de implementarea și executarea legilor. Guvernul este alcătuit din primul-ministru și miniștri ai cabinetului său, care sunt desemnați de președintele țării, care acordă votul de încredere Guvernului și exercită o vigilență asupra acestuia.
În cele din urmă, Președintele României exercită puterea executivă în această țară, fiind ales indirect prin votul popular. Președintele are autoritatea de a numi Primul Ministru, dar și capacitatea de a nominaliza, revoca și reorganiza Guvernul. Președintele primește puterea de a se implica în conflicte civile, de a organiza alegeri și de a promulga legi.
Aceste trei puteri, legislative, executivă și judecătorească, se susțin și se controlează reciproc, asigurând o funcționare transparentă și corectã a sistemului. Acest principiu se numește principiul separației și echilibrului puterilor și reprezintă esența democrației în România.