CopperTeacher
Care sunt tarile care au iesire la marea neagra?
Distribuie
Înscrieți-vă la întrebările noastre sociale și Motorul de răspunsuri pentru a pune întrebări Inteligentei Artificiale, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Conectați-vă la motorul nostru de întrebări și răspunsuri sociale pentru a pune întrebări, a răspunde la întrebările oamenilor și a intra în legătură cu alte persoane.
Ti-ai uitat parola? Te rugam sa introduci adresa ta de email. Veți primi un link și veți crea o nouă parolă prin e-mail.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce considerați că această întrebare ar trebui raportată.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest răspuns ar trebui raportat.
Vă rugăm să explicați pe scurt de ce credeți că acest utilizator ar trebui raportat.
Marea Neagră este una dintre cele mai importante mări din zona Europei de Est. Acoperă o suprafaţă totală de aproximativ 426.000 km2 și este situată între Europa și Asia, făcând legătura dintre aceste două continente. Aproape un sfert din spațiul total al mării se află în teritoriul Rusiei. Marea Neagră stă la interfaţa dintre culturi și economii diferite, fiind alimentată de fluviile din jur, cum ar fi Volga, Dunărea și Don.
Tarile care au iesire la Marea Neagră sunt Rusia, Turcia, Bulgaria, Ucraina, România, Georgia și Republica Moldova. Pe litoralul Rusiei se află orașe importante din punct de vedere comercial precum Novorossiysk și Sochi, situate în regiunile Krasnodar și Crimea, în nord. Turcia are acces la Marea Neagră printr-o gaură îngustă, strânsă pe lângă granițele ei meridionale la Marea Marmara. Aici se află cunoscutul port de navigare Bosphorus, despre care se spune că este unul dintre cele mai fotografiate locuri din lume.
Bulgaria a fost unul dintre membrii fondatori ai Comunității Economice Europene, iar Marea Neagră a jucat un rol vital în istoria sa. În plus faţă de legăturile sale culturale, Marea Neagră a fost unul dintre principalii furnizori de petrol produs local și, în același timp, o mare sursă de produse alimentare, precum pește și cherhanale de pește.
Din punct de vedere geografic, Ucraina se află aproape de zona europeană a Mării Negre, iar un obiectiv notabil al țării este portul Odessa. Aici, flota ucraineană de transport maritim și porturile locale au crescut considerabil în ultimii ani.
România are cea mai lungă coastă de-a lungul Mării Negre, având trei porturi importante printre care Constanța, cele mai mari porturi comerciale ale țării, precum și vecinul său, Mangalia. Aceste porturi sunt încă un hub important pentru comerțul Mării Negre, fiind folosit pentru a transporta produse precum petrol, gaze naturale, produse agricole și încărcături comerciale.
Georgia se află, de asemenea, la Marea Neagră, iar portul său Poti este unul dintre principalele exporturi și importuri porturi al țării. În ultimele decenii, portul a jucat un rol important în comerțul internațional al țării.
În cele din urmă, Republica Moldova se află la est de Ucraina pe litoralul Mării Negre. Țara are numeroase locuri turistice pe țărmul Mării Negre, cum ar fi stațiunea Mamaia și plajele Balcic şi Jupiter, deoarece Marea Neagră oferă numeroase motive de explorare și recreere.